//Plitvice meren
//Plitvice meren
Plitvice meren 2019-07-01T20:22:34+00:00

Plitvice Meren

De Plitvice meren liggen in Kroatië 130 kilometer ten zuiden van Zagreb. Hier wandel je uren door de betoverende omgeving van groene meren over aangelegde paden en houten vlonders. Het park is dan ook niet voor niets opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De sprookjesachtige groene meren zorgen ervoor dat je je in een andere wereld waant. Ze trekken dan ook jaarlijks ruim 1,2 miljoen toeristen van over de hele wereld. De onderste meren worden omgeven door hoge kliffen, terwijl de bovenste meren omringd zijn door bossen waarin onder andere lynxen, vossen en reeën gehuisvest zijn. Naast prachtige wandelingen worden binnen het park ook rondleidingen per boot en per trein georganiseerd.

Over de Plitvice meren Kroatië
Het nationaal park Plitvicemeren is opgericht op 8 april 1949 en was het eerste nationale park van Kroatië. Het prachtige gebied bestaat uit 16 grote meren en meerdere kleine meertjes die met elkaar in verbinding staan door 400 watervallen, waaronder de hoogste waterval van Kroatië van 78 meter hoog. Tufsteenvorming door de jaren heen resulteerde in de vorming van de meren en de barrières. Vandaag de dag is het nationaal park bijna 300 m2 groot. Het bevindt zich in de streek Dalmatië, om precies te zijn in Dalmatinska Zagora ofwel het Dalmatië achter de heuvels. Door de streek stroomt de Cetina rivier en het is vele groene valleien, kloven en rotsformaties rijk.

 • Land; Kroatië

 • Regio:Dalmatië

 • Reisafstand auto: 15 uur

 • Grootte: verschilt, er zijn 16 meren in het gebied

Weer Plitvice meren

De watervallen van Kroatie zijn 365 dagen per jaar geopend en hoewel het park in ieder jaargetijde prachtig is, is het in het voor- en najaar wat minder druk en toch mooi weer om te wandelen. In mei en oktober kunnen de temperaturen oplopen tot rond de 20 graden. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot zo’n 30 graden.

Naast de aangename temperaturen liggen ook de entreeprijzen in het voor- en najaar lager dan in het hoogseizoen. Kun je in verband met werk of school niet anders dan in de zomervakantie naar de Plitvice meren in Kroatie reizen? Koop je entreetickets dan bij het boeken van je vakantie al om lange wachtrijen te voorkomen. Hoewel het water in de zomer voor verkoeling zorgt, is het aan te raden voldoende drinkwater mee te nemen.

Reisafstand Plitvice meren

Om bij de Plitvice meren te komen moet je rekening houden met een reistijd van ruim 15 uur wanneer je met de auto gaat. Maar dat is het zeker waard! De route naar Plitvice brengt je door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.

Activiteiten Plitvice meren

In het nationaal park Plitvicemeren alleen al heb je zeker 2 dagen nodig om dit prachtige park te bezichtigen. Je kunt hier dan ook wandelingen van 1,5 tot 6 uur maken langs onder andere de boven- en benedenmeren, de grot van Šupljara, de grote waterval en de Korana Rivier. Wil je niet te veel kwijt zijn aan entree en ook andere dingen ondernemen in de omgeving, dan is er naast diverse bezienswaardigheden ook genoeg te doen met de kinderen:

 • Maak een wandeling door het park van 1,5 tot 6 uur: met de kinderen is een relatief korte route aan te raden. Ook jullie trouwe viervoeter mag overigens gewoon mee. De wandelingen zijn te combineren met een treinrit en een korte boottocht van 5 minuten of een lange boottocht van 20 minuten op het Kozjak meer.
 • In Karlovac op 80 kilometer van het park bevindt zich een zoetwater aquarium. Hier reis je van de oorsprong van de rivier door grotten, een tunnel en onder een brug door tot aan de riviermonding. Tijdens het bewonderen van de flora en fauna luister je naar het kabbelen van de rivier.
 • Voor avontuurlijke gezinnen vormt de kabelbaan Pazi Medo in Vrhovine op 13 kilometer afstand een leuke uitdaging. Geniet onder de rit van een prachtig uitzicht op de omgeving.
 • Andrenalin park Ogi bevindt zich op zo’n 15 kilometer van het nationale park en biedt naast klim- en klouterplezier voor jong en oud quadsafari’s aan.

De omgeving biedt ook culturele en historische bezienswaardigheden voor het hele gezin:

 • Bezoek de Baraceve Spilje druipsteengrotten in Rakovica op 15 kilometer afstand van het park en bekijk de indrukwekkende stalagmieten onder ervaring van een Engels- en Duitstalige gids. Het is wel koud in de grotten dus het is aan te raden om warme kleding mee te nemen.
 • De watermolen van Špoljarić ligt bij de Canyon van Korana en stamt uit de 19e eeuw. Hij werd decennialang gebruikt voor het malen van tarwe, mais, gerst en andere gewassen en zowel de molen als het aandrijfsysteem kunnen worden bezichtigd.
 • In het dorp Dreznik op 12 kilometer van het nationale park bevindt zich de rendiervallei die deel uitmaakt van de Dolina Jelena Ranch. Hier krijg je een rondleiding langs de natuur en kun je het voeren van de rendieren bijwonen.
 • Op 22 kilometer afstand van het park bevindt zich het museum van Gacka. Hier wordt de geschiedenis van de Kroatische stad gepresenteerd vanaf de prehistorie tot aan de verliezen tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Er worden onder andere juwelen, wapens en dagelijkse gebruiksvoorwerpen getoond.
 • De sprookjesachtige stad van Ogulin ligt op 60 kilometer van de meren van Plitvice, maar is zeker de moeite van het bezoeken waard. Dit stadje diende als inspiratie voor Ivana Brlić-Mažuranić om haar verhalencollectie Kroatische Verhalen van Lang Geleden te schrijven. Hier bezichtig je de afgrond van Đula, de rivier de Dobra en het kasteel van Frankopan.

Dorpjes in de buurt van de Plitvice meren

Er zijn diverse historische dorpjes in de buurt van de meren van Plitvice, waar je tevens kunt verblijven in een accommodatie. Naast winkels en restaurants vind je hier ook vaak bezienswaardigheden. Een paar dorpen in de omgeving van de meren:

 • Rastoke: Misschien wel het bekendste dorp in de omgeving is Rastoke, een klein en charmant dorpje met oude huizen en een rivier die kleine watervallen vertoont. Diverse watermolens zijn nog actief in het dorp en er is een taverne met traditionele gerechten.
 • Korana: Dit etnografische dorp ligt vlakbij de meren en heeft huizen in oude stijl. Ook hier is een watermolen te bekijken met een zagerij die hierdoor wordt aangedreven.
 • Drežnik Grada: In dit oude dorp op 6 kilometer afstand van de meren ligt het kasteel van Drežnik dat is verwoest in 1866 en opnieuw is opgebouwd door de gemeenschap van Rakovica. Gedurende de Turkse verovering was deze vesting een belangrijk verdedigingswerk.

Grote steden in de buurt
Op iets meer dan een uur rijden ligt de stad Karlovac op een punt waar vier rivieren bij elkaar komen. In de stad ligt het kasteel Dubovac uit de 13e eeuw met uitzicht op de omgeving vanuit de toren. Daarnaast heeft de stad een stadsmuseum en kan de militaire kazerne van Turanj worden bezocht. Het centrum heeft gezellige cafés en restaurants en mooie winkels. Op anderhalf uur rijden ligt de stad Zadar met tal van bezienswaardigheden. Hier bezoek je onder andere de preromaanse katholieke kerk van Sint Donatus, de kathedraal van Zadar met klokkentoren, het zeeorgel met zijn bijzondere muziek en het monument van de zon: een monument gemaakt uit glazen tegels met een doorsnede van 22 meter dat ’s avonds oplicht.

Accommodaties aan de meren van Plitvics

Je kunt in de omgeving van de meren in een eigen accommodatie verblijven op een van de campings, maar je kunt ook verblijven in een hotel of guesthouse. Hoewel de prijzen ervan iets hoger liggen dan op andere plekken in Kroatië, zijn ze zeer betaalbaar. Reis je met de auto naar het nationale park, dan heb je de keuze uit vele accommodaties omdat je eenvoudig naar de in- of uitgang van het park kunt rijden en daar kunt parkeren. Wil je dichter bij de ingang van het park verblijven, dan betaal je daar ook een hogere prijs voor en kun je verblijven in een van de grotere hotels die daar zijn gebouwd. Bekijk de Hotels rondom Plitvice
Verblijf je liever in een camping of vakantiepark? Hier vind je een selectie van campings en parken

Eten en drinken bij de watervallen in Kroatie

In en rondom het nationale park vind je verschillende restaurants, bars en cafés waar je terecht kunt voor een drankje, een snelle hap of een culinaire maaltijd. Er is een grote diversiteit in horecagelegenheden van bistro tot Chinees restaurant. De prijzen in de restaurants die in het park zelf liggen zijn uiteraard wat hoger dan die van gelegenheden in de omgeving van het nationale park. In het park vind je vooral restaurants en food trucks rondom de ingangen en bij de aanlegplekken van de boot. Hier kun je ook picknicken op een grote picknickgelegenheid, dus zelf je eten meenemen mag ook.

Tips 

 • Ga met het hele gezin paardrijden op Ranch Terra op 9 kilometer afstand van het park tijdens een rit van enkele uren. Ook onervaren paardrijders en kinderen kunnen terecht voor een rit onder begeleiding van het ervaren personeel.


Andere meren in de buurt

Mooiste fotos