Ortameer 2019-07-02T20:02:09+00:00

Ortameer

Het Ortameer (ook wel Cusius genoemd) is een schitterende en romantische plek. Het meer dankt zijn naam aan de plaats Orta San Giulio welke aan het meer is gelegen. Ortameer is gelegen in Noord-Italië ten westen van het grotere meer Lago Maggiore. Het meer ligt in de regio Piemont en is 13km lang, 2,5 km breed en ligt 290 meter boven de zeespiegel. Het meer is in het oosten omgeven door een bergketen waar de berg Mattarone (1491 meter hoogte) deel van uitmaakt. Aan de westkant ligt een lager gelegen bergketen.

 • Land; Italië

 • Provincie: Piemont

 • Reisafstand auto: 11 uur

 • Lengte:  13 km

Weer Ortameer

Het weertype is kenmerkend voor veel Italiaanse meren: warme zomers en milde winters. In de zomermaanden wordt het vaak 30 graden of warmer en koelt het ’s avonds af tot een graad of 15. Tijdens het voor- en naseizoen is het ook erg aangenaam met gemiddelde temperaturen rond de 20 graden.

Hoe lang rijden Ortameer

De afstand van Utrecht naar Ortameer is een kleine 1100km. Je moet dus  rekening houden met een reistijd van ongeveer 11 uur. Je kunt het meer bereiken via Duitsland en Zwitserland of via België, Luxemburg en Frankrijk.

Activiteiten

Watersport
Je kunt lekker actief bezig zijn met je favoriete sport of een nieuwe sport leren. In en op het meer kun je o.a. terecht voor:

 • Kanoen, zeilen, windsurfen
 • Duiken
 • Vissen
 • Zwemmen
 • Waterskiën

Wil je liever genieten van het water vanaf een boot? Ook dat kan! Een meer verkennen met de boot is altijd een aanrader en dit geldt ook voor Ortameer. Je kunt een leuk tripje maken met de reguliere bootdienst of zelf met een bootje erop uitgaan.

Voor de fietsliefhebbers zijn er ook volop mogelijkheden om er met de wielren of mountainbike op uit te gaan.

Wandelen
Wandelaars hebben vele mogelijkheden om het schitterende gebied van het Ortameer te verkennen. Bezoek de berg Matatrone op 1491 meter. Er is een kabelbaan welke je in 20 minuten naar de top brengt. Op een paar minuten varen van Orta vind je het eiland of San Giulio. Dit mooie eiland leent zich uitstekend voor een mooie wandeling langs de villa’s. Je hebt een schitterend zicht op het meer vanaf het eiland.

Golf
Wil je je swing nog verder perfectioneren? Ga dan lekker een balletje slaan op de golfbaan.

Bezienswaardigheden & Cultuur

Op het gebied van cultuur en entertainment is er veel te beleven rond het Ortameer. Je kunt onder andere The Hotelier Museum bezoeken. Dit is een museum waar bekende koks en chefs een unieke verzameling van hun foto’s, kookboeken, menu’s en keukengerei staan uitgestald. Daarnaast zijn er nog een aantal andere musea waar wordt stilgestaan bij de vervaardiging van allerhande producten zoals muziekinstrumenten en paraplu’s.

Evenementen
Er zijn verschillende evenementen rondom het Ortameer. In de zomer kun je onder andere in de heuvels van het Ortameer genieten van jazzmuziek tijdens de Miasino Jazz Festuival en Ameno Blues.

Dorpjes aan het Ortameer

Er liggen verschillende dorpjes aan het meer waarvan Orta San Giulio de meest bekende plaats is. Daarnaast nog een aantal andere bekende plaatsen:

 • Armeno
 • Omegna
 • Gozzano

Accommodaties aan het Ortameer

Hotels Ortameer
Aan het meer vind je een ruim aanbod hotels waarbij de meeste hotels gelegen zijn in het plaatsje Orta San Giulio.

Campings Ortameer
Aan het meer vind je een vooral aan de oostkust een aantal campings. Hier vind je onder andere camping Cusio. Op deze camping welke direct gelegen is aan het meer kun je terecht voor een kampeerplek, huur van bungalow of caravan. Tevens vind je hier ook een zwembad.

Vlakbij camping Cusio vind je camping Orta. Deze camping ligt op een zeer mooie plek tussen het groen en je kunt hier terecht voor een kampeerplek, caravan of bungalow.

Heb je liever een appartement, Bed and Breakfast of villa? Ook hier heb je voldoende keuze in.

Tips Ortameer
 • Bezoek de berg Mattarone. Je hebt hier een schitterend uitzicht en kunt bij helder weer 7 meertjes zien liggen. Je kunt vanaf hier een paar mooie bergwandelingen maken.
 • Bezoek op het eiland de basiliek of ST. Julius.
 • Maak een fietstocht rondom het meer
 • Bezoek het dorpje Pella. Dit is een van de oudste dorpjes van het meer en kent een leuke (kleinschalige) boulevard waar een paar restaurants zijn en goed ijs kunt eten.
 • Ga vanaf Orta met de boot naar de markt in Omegna, tijdens de 50 minuten durende tocht zien je het meer van alle kanten.


Andere meren in de buurt

Mooiste fotos