//Meer van Bled
//Meer van Bled
Meer van Bled 2019-07-09T22:06:30+00:00

Meer van Bled

Genomineerd als een van de nieuwe zeven wereldwonderen ligt het Meer van Bled tussen de Karawanken en de Julische Alpen in Slovenië. Met prachtig helder water en het eiland met kerk in het midden, biedt het dan ook een betoverende aanblik. Geniet van je vakantie aan dit meer en verken het meer en de omgeving per bootje of tijdens een wandeling door de natuur.

Interessant om te weten over Bled in Slovenie
Het Bled Meer is een glaciale formatie van tienduizenden jaren oud. Het bevindt zich in de Gorenjska regio in Slovenië, met prachtige Alpen in het noordwesten van het land. Hier vind je meerdere meren, pittoreske dorpjes en een prachtige omgeving om in te wandelen. Het eiland op het Bled Meer dateert volgens inschattingen aan de hand van archeologische vondsten uit het neolithicum en de eerste definitieve tekenen van vestiging dateren uit de 7e eeuw voor Christus. Pas later is de kerk er gebouwd en sinds 1688 is deze in handen van het bisdom Ljubljana. Naast het maken van een boottocht naar deze prachtige kerk is ook zwemmen in het verkoelende meer toegestaan.

  • Land; Slovenië

  • Regio: Gorenjska

  • Reisafstand auto: 12 uur

  • Grootte:   2 km lang en 1,4 km breed

Weer meer van Bled

In april kunnen de temperaturen al boven de 20 graden uitstijgen bij het Bled Lake. Ook in het najaar is het in oktober vaak nog goed vertoeven met temperaturen rond de 16 graden. In juli en augustus liggen de temperaturen al gauw rond de 20 à 25 graden, maar is er ook meer drukte rondom het meer.

Dankzij het milde bergklimaat en de prachtige natuur in de streek wordt het Bled Lake beschouwd als een kuuroord, met aangename thermale baden aan het meer. Tegenwoordig doen deze thermale bronnen dienst als voorziening voor de zwembaden van de hotels bij het meer.

Reisafstand

Je moet al snel rekening houden met een reis van 12 uur naar het meer van Bled (vanaf Utrecht gerekend). Het meer ligt net over de grens bij Oostenrijk, dus meest gebruikte route is om via Duitsland en Oostenrijk te rijden.

Activiteiten Meer van Bled

Aan het Bled Meer zijn veel dingen te ondernemen. Zo kun je er onder andere een boottocht maken, rodelen en zwemmen aan het strand. Ook wandel- en fietstochten in de indrukwekkende natuur rondom het meer behoren tot de mogelijkheden. We zetten de leukste activiteiten aan het meer voor je op een rij:

– Er zijn diverse stranden aan het Bled Lake waar je kunt zwemmen. Camping Bled ligt direct aan het meer en heeft een mooi eigen strand en biedt de mogelijkheid aan de rand van het meer te overnachten. Het zwemgebied bij het kasteel is aangelegd en heeft een afgebakend zwemgebied van 6000m2 met twee waterglijbanen, een klimmuur, een duikplank en een zandbak voor de allerkleinsten. Ook kluisjes en kleedkamers zijn hier voorhanden.
– Neem deel aan een boottocht naar de Maria Hemelvaartskerk midden op het meer. Deze kerk uit de 9e eeuw met fresco’s en een gouden altaar kan vanbinnen worden bezichtigd en de klokken kunnen worden geluid, waarna een wens mag worden gedaan. Je kunt er met een roeiboot heen roeien of per overdekte gondel de oversteek maken.
– De Straža Bled rodelbaan bevindt zich heuvelopwaarts langs het meer en is maar liefst 500 meter lang. Van het voor- tot het najaar kun je hier naar beneden zoeven met uitzicht op het meer.
– Aan het meer ligt de bekende Vila Bled op het Belvédère Pavilioen waar je thee of koffie kunt drinken met de Kremna Rezina Cake, de zoetigheid waar Bled bekend om staat. Fidel Castro ging je voor tijdens een bezoek aan de villa. Het origineel meubilair, vloermozaïeken en foto’s kunnen binnen worden bezichtigd.

Daarnaast bekijken jullie deze culturele en historische bezienswaardigheden in de omgeving:

– Bezoek het kasteel van Bled in Slovenie op de rots aan het meer, gebouwd in 1011 door koning Hendrik de Tweede van Duitsland. Dit kasteel biedt op 130 meter hoogte een mooi uitzicht over het meer. Vanbinnen kun je fresco’s bezichtigen en de gotische kapel bewonderen.
– Op een halfuur rijden van het Bled Lake ligt het meer van Bohinj. Dit is het grootste meer van Slovenië, met een kabelbaan die je voert naar de top van Mount Vogel. Er ligt ook een sprookjespark genaamd Goldhorn, waar je met de kinderen een leuk uitstapje kunt maken.
– Maak een ritje met de stoomtrein Bohinj Heritage van Jesenice naar Triëste in Italië, over de spoorweg die al sinds 1900 bestaat. De rit voert je door de Bohinj tunnel van ruim 6 kilometer lang en over de 85 meter brede Solkan Brug over de Soča rivier. De trein rijdt alleen tijdens het zomerseizoen.
– Het kasteel van Predjama ligt tegen een grot aan en werd in zijn huidige staat gebouwd in 1570. Het museum biedt informatie over de geschiedenis van het kasteel en de mensen die er woonden.
– De kloof Vintgar Gorge ligt ten noorden van het meer en is 1,6 kilometer lang. Hier kun je over houten wandelpaden en bruggen door de kloof lopen en de waterval aan het einde ervan bewonderen.
– De Postojna grotten zijn zeer bekend en dan ook het op één na langste grottenstelstel van Slovenië. Er ligt meer dan 20 kilometer aan tunnels, grotten en galerijen die je kunt bezoeken. De grotten voeren je tot een diepte van 115 meter en zijn per treintje te bezichtigen.

Eten en drinken in Bled
Rondom Bled Lake en in de omgeving kun je heerlijk eten, zowel op nationaal als internationaal niveau. Of je nu de voorkeur geeft aan een fastfood- of een luxerestaurant, aan visgerechten of pizza en aan Sloveense of internationale gerechten: rond het Bled Lake kun je van alles eten. En het kan ook op de mooiste plekjes. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om in het Kasteel van Bled onder het genot van een prachtig uitzicht te dineren. Er zijn genoeg eetgelegenheden waar je vriendelijk geprijsd kunt eten en ook met het hele gezin kun je goed terecht voor eten en drinken bij het Meer van Bled.

Dorpjes aan het meer van Bled

In de buurt van het Bled Meer liggen diverse dorpjes en kleine stadjes die de moeite van een bezoek waard zijn. Een paar dorpen die je niet mag missen:

– Radovljica ligt op nog geen 10 minuten rijden van het Bled Lake en heeft een middeleeuws centrum wat de Sloveense sfeer ademt. Hier bezichtig je onder andere een herenhuis en de middeleeuwse slotgracht. Ook kun je er in diverse traditionele travernes lunchen.
– Stara Fužina is gelegen in het natuurpark Triglavski Narodni en op een halfuur rijden van het Bled Meer. Hier maak je mooie wandeltochten langs de oude Sloveense boerderijen en boomgaarden.
– Het dorpje Kropa ligt op 20 minuten rijden van het meer en heeft een eigen ijzersmederij museum dat past bij de honderden jaren ijzersmederij en smederijgeschiedenis van het dorp. In het dorp zelf is de unieke architectuur van de 17e tot en met de 19e eeuw te zien.
– Op 12 minuten rijden van Bled vind je het dorpje Begunje met de kerk van Sint Peter, gebouwd in de 16e eeuw, waar je fresco’s kunt bezichtigen. De kerk van Sint Ulricht heeft prachtige 19e-eeuwse muurschilderingen. In het Avsenik Museum kun je volksmuziek beluisteren en het Hostage Museum bekijk je voormalige gevangeniscellen van de Katzenstein Manor.

Grote steden in de buurt
Het stadje Kranj ligt op zo’n 20 minuten rijden van Bled en wordt ook wel de hoofdstad van de Sloveense Alpen genoemd. De stad ligt precies op de scheiding tussen agglomeratie en natuurgebied en door het centrum stroomt de rivier de Sava. Hoewel het de op 4 na grootste stad in Slovenië is, is deze mooie stad nog vrij van massatoerisme. Het oude centrum heeft een architectuur die zeker de moeite van een bezoek waard is en heeft een eigen kerk en museum. Onder de stad door loopt wel 1,3 kilometer aan tunnels die in de Tweede Wereldoorlog gegraven zijn en zijn te bezichtigen.

Op zo’n drie kwartier rijden van Bled Meer ligt de hoofdstad van Slovenië: Ljubljana. Hoewel het een middelgrote Europese hoofdstad is, heeft het de vriendelijkheid van een klein stadje. Toch vind je hier alles wat andere hoofdsteden bieden, zoals grote winkels en restaurants. Wandel door de pittoreske straatjes met historische bezienswaardigheden en geniet van de natuur in deze groene stad. Er worden regelmatig festivals gehouden in de hoofdstad.

Accommodaties aan het meer van Bled

Rondom het meer vind je verschillende hotels en camping. Bekijk hier de hotels rondom het meer of bekijk het aanbod van campings.

Tips 

  • Naast wandelen of fietsen rond het meer van Bled in Slovenie kun je er ook voor kiezen om het toeristentreintje te nemen. Dit is vooral een aanrader voor gezinnen met kinderen. Je kunt op meerdere stopplaatsen op- en afstappen met hetzelfde treinkaartje.


Andere meren in de buurt

Mooiste fotos