//Lac de Chalain
//Lac de Chalain
Lac de Chalain 2019-10-14T20:11:03+00:00

Domaine de Chalain strand, © Stéphane Godin / Jura Toerisme

Lac de Chalain

Water, cultuur en ontspanning tijdens je vakantie aan het Lac de Chalain.
Het verfrissende Lac de Chalain in Frankrijk is een prachtige bestemming voor je volgende vakantie. Het heldere turkooizen water, de omringende kalkrotsen en de groene omgeving bieden een betoverend uitzicht. Het wordt er in de zomer lekker warm maar nooit te heet en er zijn veel activiteiten op en rond het meer te ondernemen. De omgeving is rijk aan natuurlijke en cultuurhistorische bezienswaardigheden en ook met de kinderen zijn er leuke dagjes uit te plannen. Kortom: dit meer staat garant voor een heerlijke vakantie.

Meer over het Lac de Chalain
Het Lac de Chalain ligt te midden van het Jura massief in het oosten van Frankrijk, nabij de grens met Zwitserland. Het meer is genesteld tussen de plaatsen Fontenu, Marigny en Doucier. Het glaciale meer beslaat 232 hectare en is daarmee een van de grootste natuurlijke meren van Frankrijk. Het ontstond door een gletsjer in het Kwartair en wordt omlijst door kalkrotsen die 60 tot 80 meter boven het meer uittorenen.

Aan het turkooizen meer liggen zandstranden voor recreatie. Bij laag water is aan het westelijke uiteinde van het meer kalksteen te zien. Omdat zich hier ook kalkhoudend moeras met beschermde botanische gewassen bevindt en er archeologische opgravingen worden gedaan, is dit deel niet voor publiek toegankelijk. Aan de oostkant van het meer kun je daarentegen op de strandstranden heerlijk genieten van de zon, watersporten beoefenen, zwemmen en vissen.

 • Land; Frankrijk

 • Regio: Jura

 • Reisafstand auto: 8 uur

 • Grootte:   2,7 km lang

Weer meer van Chalain

Er heerst een bergklimaat met gematigde zomers, waardoor het er nooit echt heet wordt maar wel aangenaam warm. Het regent er niet vaker dan elders in het land, maar als het regent zijn het vaak hevige buien. Het wordt er in de zomer maximaal zo’n 30 graden.

Reisafstand

Vanaf Utrecht gemeten is de afstand naar het meer ongeveer 8 uur rijden. De meest gereden route is om via België Frankrijk in te rijden, eventueel via een klein stukje van Luxemburg.

Activiteiten Meer van Chalain

In de zomer kun je naast zonnebaden op de zandstranden diverse recreatieve wateractiviteiten beoefenen, zoals zwemmen, zeilen, kanoën, duiken, windsurfen en vissen naar snoeken en baarzen. Er is geen gebruik van gemotoriseerde vaartuigen toegestaan om de rust aan het meer te behouden. Daarnaast is er nog veel meer te zien in de omgeving van het meer:

 • Maak een wandeltocht of ritje op de mountainbike in de prachtige natuur aan en rondom het meer.
 • Ontdek de Jura te paard tijdens een paardrijdrit door de omgeving.
 • Bekijk de reconstructie van neolithische huizen bij het meer. Deze verschenen bij toeval tijdens een drooglegging en zijn daarmee een bijzondere vondst.
 • De kastelen Château Chalon uit de 13e eeuw met een oude vestingpoort en het voormalige klooster Château d’Arlay met prachtige thematuinen zijn zeker een bezoekje waard.
 • Louis Pasteur groeide op in deze streek en zijn ouderlijk huis kan worden bezichtigd. Het huis is exact zoals het destijds was en je kunt er zijn werkruimte met instrumenten bekijken.
 • In de Grotte des Planches zijn rotsformaties zoals stalactieten, stalagmieten en orgelpijpen te zien. In deze grotten stroomt de eerste actieve ondergrondse rivier van heel Frankrijk.
 • Het Doucier Aventure is een klimbeleving voor jong en oud. Je kunt kiezen tussen twee verschillende moeilijkheidsgraden en naast klauteren zoef je over diverse zip-lijnen.
 • In Jurafaune in Baume-les-Messieurs zijn verschillende roofvogels te bezichtigen en wordt je getrakteerd op een roofvogelshow waarbij je de vogels in actie ziet.

Vakantie aan het Lac de Chalain met kinderen
Ben je met jonge kinderen op vakantie aan het Lac de Chalain, dan zijn er diverse activiteiten in de omgeving te ondernemen die hierop inspelen. Een aantal uitjes voor het hele gezin:

 • Bijna direct aan het meer ligt het Jura Monkey Forest, waar kinderen van boom naar boom slingeren als een aapje, over loopbruggen en klimnetten.
 • Voor een middagje waterpret breng je een bezoek aan zwemparadijs Les Lagons aan het meer. Geopend van eind april tot half september biedt het zwembad een 25-meter bad, buitenzwembaden die vanaf juni geopend zijn en een ontspanningsruimte met jacuzzi. De buitenbaden zijn voorzien van bruggetjes, waterattracties, glijbanen en kikkerbadje.
 • Het Domaine de Chalain is een ander mooi waterpark dat naast het meer ligt en bestaat uit glijbanen, houten bruggetjes en diverse rotspartijen.
 • Op een halfuurtje rijden bevindt zich in Saint-Maur de Jardin Fantastique: de fantasietuin met een levensgroot doolhof, lachspiegels, mysterieuze grotten en themadagen op feestdagen als Pasen en Halloween.
 • In de Kid Fun in Champagnole op nog geen halfuur rijden, kunnen kinderen zich uitleven op springkussens, trampolines, overdekte klimparcours en met levensgrote dobbelstenen. Dit uitje biedt zeker bij een dagje minder mooi weer uitkomst voor het hele gezin.
 • In Doucier ligt de kinderboerderij Héria met miniatuurpony’s, dwerggeiten, schapen, konijnen, cavia’s en kippen. Er zijn ook workshops te volgen zoals het borstelen van pony’s, het geblinddoekt herkennen van dieren en het klaarmaken van voer voor de dieren en voederen.

Dorpjes aan het meer

Er liggen verschillende dorpen in de streek, de meest bijzondere dorpen om te bezoeken:

 • Baume-les-Messieurs: Waarschijnlijk het meest bekende dorp in de omgeving, want hier komen drie grote valleien samen. Daarmee is het niet alleen een van de mooiste dorpen van de streek, maar ook van het hele land. Er bevinden zich diverse grotten, een waterval en een abdij in het dorp.
 • Menétrux-en-Joux: Hier liggen de indrukwekkende Herisson watervallen. Rondom de watervallen en de rivier kan een 3 uur durende wandeltocht worden gemaakt met een museum langs de route waar de geschiedenis van de streek wordt uitgelicht.
 • Marigny: Hier breng je een bezoek aan de kapel van Sint Renobert uit de 15e eeuw en kun je wandelen in het groene landschap.
 • Fontenu: Ook in dit dorp staat een kapel, die is gebouwd in de 17e eeuw. Daarnaast ligt het 13e-eeuwse kasteel van Chalain bij dit dorp en ook dit is te bezichtigen op de Domaine de Chalain camping.

Steden om te bezoeken tijdens je vakantie aan het meer
Nozeroy is een charmant middeleeuws stadje gelegen op een heuvel, te midden van het Juragebergte. Vroeger heerste dit stadje over de toegangswegen naar Zwitserland en hadden de prinsen van Oranje er een paleis. Er werd veel zout ontgonnen in de Grote Zoutmijn van Salins-les-Bains en Arc et Senans. Er zijn onder andere oude stadsmuren, poorten en kasteelruïnes te bezichtigen. Elk jaar wordt er in Juli een middeleeuws feest gehouden.

Het idyllische stadje Orgelet met statige panden en vestingen ligt aan de voet van de Mont Orgier. In deze voorheen machtige baronie bezichtig je de graven van Chalon uit de 13e eeuw en de prachtig gerestaureerde kerk waar je binnen een kijkje kunt nemen. Wandel door de knusse straatjes met de voormalige stadsmuren, de poort van Merlia, het plein van Grenette en het klooster met kapel van de bernardijnen. Het stadje is onderdeel van de Petites Cités Comtoises de Caractère.

Tips 

 • Door de vele meren in het Juragebergte zijn visgerechten de specialiteit in deze streek. Hier geniet je van gefrituurde karper of forel met amandelen. Ook kikkerbilletjes zijn een delicatesse in de regio dankzij de vele vijver. Wil je genieten van een luxe diner tijdens je vakantie, dan wordt er ook rivierkreeft geserveerd.
 • De Vakkennisroute die door de Jura voert, laat je een kijkje nemen in de ambachtelijke ateliers, themahuizen en musea met oude beroepen. Ontdek de mooie verhalen van arbeiders door aan de tocht langs Morez en Morians-en-Montagne deel te nemen.

Een vakantie aan het Lac de Chalain biedt naast verfrissing culturele en historische bezienswaardigheden, water- en klimsport, bijzondere wandelingen door de natuur en omliggende dorpen en een uitstekende cuisine. Heb jij jouw volgende vakantie aan Lac de Chalain al gepland?


Andere meren in de buurt

Mooiste fotos