//Ijsselmeer
//Ijsselmeer
Ijsselmeer 2019-07-18T21:35:48+00:00

Ijsselmeer

Vakantie in eigen land aan het IJsselmeer: het grootste meer van Nederland

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en ligt onder andere aan de Friese kust. Tijdens een vakantie aan het IJsselmeer geniet je van een veelzijdigheid aan water(sport)activiteiten, de mooie Friese stadjes en dorpen, typisch Friese landschappen en de imposante cultuur en geschiedenis. Aan het strand van onder andere Lemmer en Stavoren staan diverse speeltoestellen voor de kinderen en kunnen ze gemakkelijk Nederlandstalige vakantievriendjes opdoen.

Wat weet jij over het IJsselmeer?
Het ligt dan wel in eigen land, maar wat weten we eigenlijk van het IJsselmeer? Het meer van 1.100 km2 groot was vroeger de binnenzee genaamd de Zuiderzee, maar is door de komst van de Afsluitdijk een meer geworden. Het wordt gevoed door rivieren waaronder de IJssel, de Rijn, de Vecht en de Amstel. Het meer grenst zowel aan Friesland als aan de Noordoostpolder, Flevoland, de Houtribdijk, Noord-Holland en de Afsluitdijk.

Het IJsselmeer heeft als bijnaam het Natte Hart, vanwege de ligging en het vele water. Er wordt dan ook drinkwater gewonnen uit het gebied. Van heinde en verre komen toeristen naar het meer voor recreatie. De golven van het IJsselmeer kunnen echter snel opkomen, dus zeker wanneer je gaat varen op het IJsselmeer dien je hier rekening mee te houden. Dit maakt het IJsselmeer echter wel een fijne plek om te (kite)surfen. Aan het IJsselmeer geniet je ook van prachtige Nederlandse vergezichten en bezoek je authentieke (Oud)Friese dorpen.

 • Land; Nederland

 • Regio: het grenst aan meerdere provincies: Friesland, Flevoland, Noord-Holland

 • Grootte:1100 km2

Het weer aan het IJsselmeer

Van mei tot September kan het mooi weer zijn aan het IJsselmeer, met gemiddelde maximumtemperaturen van 14 tot 22 graden. Op warmere dagen loopt de temperatuur in de zomermaanden op tot boven de 30 graden. Maar ook in het voor- en najaar heeft het IJsselmeer veel te bieden, zoals watersporten en uitstapjes in de nabije omgeving. En wanneer je mooie wandel- of fietstochten wilt gaan maken is het prettig als het aangenaam maar niet al te warm is.

Activiteiten Ijsselmeer

Tijdens een vakantie aan het IJsselmeer is het vooral populair om watersporten te ondernemen. Maar de omgeving staat ook bekend om zijn prachtige dorpen en landschappen. Wat je niet mag missen tijdens je verblijf aan het IJsselmeer:

 • Aan de verschillende stranden aan het IJsselmeer geniet je van de zon en spelen de kinderen op een van de speeltoestellen. Tussendoor geniet je van een drankje op het terras van een van de strandtentjes.
 • Er zijn een aantal kitesurfscholen aan de Friese kust waar je kunt leren kitesurfen of als ervaren kitesurfer je hart op kunt halen.
 • Of ga ‘gewoon’surfen, zeilen, wakeboarden, waterskiën, suppen, huur een bootje of doe aan een van de echt Friese watersporten zoals fierljeppen en skûtsjesilen. Het IJsselmeer staat niet voor niets bekend om zijn watersportmogelijkheden.
 • Fietsen kun je overal in de prachtige Hollandse natuur aan het IJsselmeer, zoals langs het Elfstedenparcours. Uiteraard kun je daarbij kiezen voor een deel van de route.
 • Wandelen kan bijvoorbeeld op het Zuiderzeepad tussen Baxhuizen en Stavoren, langs het schattige haventje van Laaxum.

Er is ook genoeg te zien en te beleven op het gebied van cultuur in de directe omgeving:

 • Zijn jouw kinderen net als jij fan van de Kameleon? In Appelscha op een klein halfuurtje rijden ligt het park Kameleon Teherne waar het dorp van Hielke en Sietse levensecht is nagebouwd. Vaar mee op de boot, picknick op het onbewoonde eiland en doe mee aan de activiteiten voor jong en oud.
 • In Hindeloopen bezoek je het Eerste Friese Schaatsmuseum waar je de diverse soorten schaatsen die in de Elfstedentocht zijn gebruikt bezichtigt. Ook de lokale klederdracht en beschilderde meubels van Hindeloopen zijn te bezichtigen. Na afloop breng je een bezoek aan het pannenkoekenrestaurant.
 • In het Jopie Huisman Museum in Workum bekijk je het werk van de schilder en worden de achterliggende verhalen verteld. Onder andere prachtig geschilderde portretten en stillevens worden tentoon gesteld.
 • Op zo’n 45 minuten rijden ligt het attractiepark Duinen Zathe met attracties zoals een indoor apenkooi, een verkeerscircuit voor jonge kinderen, de Flying Heli voor de allerkleinsten en wilde rollercoasters zoals Spur & The Big Apple en The London City Coaster. Ook zijn er, om maar bij het thema water te blijven, attracties waarbij je nat kunt worden zoals de Hara Kiri en Reuzeglijbaan.

Dorpjes aan het Ijsselmeer

Aan het IJsselmeer liggen prachtige dorpjes te wachten om ontdekt te worden. Breng tijdens je vakantie aan het IJsselmeer een bezoek aan minstens één van de onderstaande dorpen:

 • Het voormalige eiland Urk is vandaag de dag een dorp wat het typische Urker karakter heeft behouden. De visserij en scheepvaart zijn nog steeds belangrijke bezigheden en de grootste vissersvloot van Nederland ligt hier. In de haven kun je verse vis eten en de vuurtoren, het Vissersmonument, het Oude Raadhuis en diverse kerken zijn te bezichtigen.
 • Hindeloopen heeft zowel een jachthaven als een kleine vissershaven en er zijn twee kerken te bezichtigen. De bekendste is de Grote Kerk met een kenmerkende scheve toren. In de stad ligt de voormalige Zuiderzeesluis. Deze sluis wordt met de hand bediend en heeft een houten ophaalbrug die de verbinding tussen het centrum en de haven vormt.
 • Een deel van Workum is een beschermd stadsgezicht met tientallen rijksmonumenten. Aan het plein de Merk liggen onder andere het voormalige stadhuis en het Museum Warkums Erfskip. De Grote of Sint-Gertrudiskerk ligt ook aan het plein met het beeld van Uffing, de beroemde monnik uit Workum, op de uitkijk. Het Jopie Huisman Museum ligt ook in de plaats en het kenmerkende Workumer aardewerk in eenvoudig bruin met decoraties in ringeloortechniek is er terug te vinden.
 • Het voormalige eiland Schokland staat symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water. De plaats kent meer van 160 archeologische vindplaatsen en veel vondsten zijn in Museum Schokland te bewonderen. Ook de overblijfselen van de vuurtoren, de voormalige haven en de kerkruïne zijn te bezichtigen.
 • Makkum staat bekend om zijn Makkumer Aardewerk, wat je dan ook overal in het dorpje terugziet. Het dorp heeft een prachtig centrum en is dan ook voor een deel een beschermd dorpsgezicht met ruim 50 rijksmonumenten. Breng hier een bezoek aan de sluis met monumentale koopmanshuizen, het waaggebouw en de aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum.

Grote steden in de buurt

 • De Friese Hanzestad Stavoren ligt aan het IJsselmeer en het Vrouwtje van Stavoren staat symbool voor het verval van de stad na een periode van welvaart. In de haven van Stavoren ligt een enorme vis die onderdeel uitmaakt van het 11fountains project, die met zijn opengesperde bek nieuwsgierige bezoekers opslokt. De witte sluisbrug uit 1576 leidt je vanuit de haven naar de stad. In het museum Toankamer ’t Ponthús wordt de rijke geschiedenis van de stad weergeven.
 • De kaasstad Edam ligt ook aan het IJsselmeer. Hier bezoek je de kaasmarkt en de 18e eeuwse kaaspakhuizen. In het Edams Museum ontdek je de geschiedenis van Edam die uit meer dan alleen kaas bestaat. Hoorn is een andere stad met een rijke historie die aan het IJsselmeer ligt. Je vindt er tientallen monumenten en kerken. Laat je rondleiden door het historische stadscentrum en geniet op een van de terrasjes van Hollandse vergezichten. Of breng een bezoek aan de duinen en stranden om lekker uit te waaien.

Het IJsselmeer biedt je een vakantie vol cultuur snuiven, watersport en activiteiten voor het hele gezin.

Accommodaties aan het meer

Aan het meer heb je een ruim aanbod van Hotels waar je terecht kunt voor een heerlijk weekendje weg of lange vakantie.

Houd je meer van kamperen? Ook daar zijn genoeg alternatieven voor. Bekijk het aanbod campings in Friesland aan het meer.

Tips 

 • Ben je op vakantie aan het IJsselmeer ofwel de Zuiderzee, dan mag een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum niet ontbreken. Met de veerboot bezoek je eenvoudig het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het museum heeft een buitenmuseum waar de huizen te bezichtigen zijn die vroeger rond de toenmalige Zuiderzee stonden. Ook is er een expositie over de Afsluitdijk en bekijk je schepen en klederdracht van oudere tijden. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten zoals de Expeditie Waterwerken en Vuile Handjes.


Andere meren in de buurt

Mooiste fotos