Titisee 2019-07-18T20:20:37+00:00

Titisee

De Titisee is het hoogst gelegen meer van Duitsland en ligt in het Zwarte Woud. Het is misschien wel het mooiste meer in de wijde omgeving en laat het Zwarte Woud van zijn beste kant zien. Het behoort dan ook tot de populairste bestemmingen van het Zwarte Woud. Je kunt er prachtige boottochten maken en andere activiteiten op het water ondernemen, onder een heerlijk voorjaars- of zomerzonnetje.

Wat je moet weten over de Titisee
De Titisee ligt in het Zwarte Woud, een dichtbebost gebied met sparren- en dennenbomen en uitgestrekt middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland. Het woud is bekend om de prachtige wandel- en fietsroutes en de veelzijdige natuur met watervallen, rivieren, bergen en kloven. Ook de bron van de Donau bevindt zich in dit woud. De Titisee bevindt zich in de deelstaat Baden-Württemberg met Stuttgart als hoofdstad, in het zuidelijke deel van het Zwarte Woud. De Titisee 1,3 km2 groot en gemiddeld 20 meter diep en biedt een prachtig uitzicht over het zeer heldere water en het Zwarte Woud zelf.

Hoewel de plaats Titisee-Neustadt aan het meer ligt, is er ontzettend veel groen rondom het meer en zijn er mooie hoogteverschillen te zien. De huisjes van het dorp zijn authentiek Oostenrijks en er zijn gezellige winkeltjes in het verkeersvrije centrum. De temperaturen lopen hier ook in de zomer niet al te hoog op, waardoor het klimaat zich goed leent voor een actieve vakantie. In de zomer kan de temperatuur op warme dagen oplopen tot zo’n 28 graden.

Over de naam Titisee bestaan diverse legendes. Zo zou de Romeinse generaal Titus de omgeving als legerplaats hebben gebruikt. Hij zou zodanig van het meer onder de indruk zijn geweest dat hij er zijn naam aan ontleende. Vandaag dat er vandaag de dag een kopie van de Romeinse galei op de Titsee ligt. Daarnaast is er een legende dat het meer baby’s voortbracht, net zoals er de legende is dat ooievaars baby’s zouden brengen. De naam Teti betekent dan ook klein kind, of baby. Naast deze zijn er nog een paar legendes die de naam zouden verklaren.

 • Land; Duitsland

 • Regio: Zwarte woud (Baden-Württemberg)

 • Reisafstand auto: 7 uur

 • Grootte: 1,9km lang en 0,75km breed

Weer Titisee

Hoewel je het hele jaar aan de Titisee kunt vertoeven, zijn te temperaturen in voorjaar en zomer het meest aangenaam. Tijdens warmere dagen kan het in het voorjaar zo’n 22 graden worden en in de zomer zelfs 28 graden. Het hele jaar door kent het meer een regelmatige neerslag, hoewel het iedere maand ongeveer de helft van de tijd droog is en er maar zelden meer dan 20 mm neerslag valt.

Titisee weer

Reisafstand Titisee

Omdat Titisee in het zuidwesten van Duitsland ligt en het ongeveer 700 km vanaf Utrecht ligt zijn er meerdere opties om te rijden. Je kunt volledig via Duitsland gaan, maar ook de optie om eerst via België Luxemburg en zelfs een klein stukje via Frankrijk is mogelijk.

Activiteiten aan de Titisee

Op het meer maak je prachtige boottochten met traditionele boten of piratenschepen, wat het voor de kinderen extra interessant maakt. Deze worden nooit met diesel aangedreven zodat de Titisee zijn prachtige heldere water behoudt. Dit zijn de leukste activiteiten die je op en rond het meer kunt ondernemen tijdens je vakantie aan het meer:

 •  Varen per rondvaartboot: Dit kan al vanaf een halfuurtje, wat overzichtelijk is voor kinderen die niet lang stil willen zitten. Er zijn ook langere routes waarbij je nog meer van de Titisee ziet.
 • Waterfietsen of zelf varen met een bootje: Ook kun je zelf over het meer varen met een bootje met elektromotor. Wil je zelf graag actief blijven, dan kun je ook waterfietsen huren waarmee je over het meer fietst.
 • Zwemmen in de Titsee: In de Titisee mag worden gezwommen en het wordt dan ook veelvuldig gedaan, met name in het voorjaar en de zomer wanneer de temperaturen wat hoger liggen.
 • Wandelen in de omgeving: Rond het meer is een compleet wandelpad aangelegd waarop je lange en korte afstanden kunt afleggen. Daarnaast kun je de stad Titisee-Neustad aandoen tijdens een wandeling in de prachtige natuur en de berg Hoch beklimmen met een uitkijk op 1.192 meter hoogte.

In de omgeving is ook genoeg te ondernemen, zowel voor kinderen als voor het hele gezin:

 • Op 6 kilometer van De Titisee ligt het Action Forest waar je met het hele gezin kunt klimmen en klauteren tussen de bomen. Er zijn parcours op verschillende niveaus waaronder 2 trainingsparcours, 4 kletterparcours en 2 abseilparcours. Het lichtgroene parcours is het makkelijkst en gaat tot 6 meter hoog, het rode parcours is het zwaarst en bevindt zich op hoogten tot 14 meter.
 • Op ruim 9 kilometer van Titisee-Neustadt kun je ook de Schluchsee ontdekken en dit kan per Segway van My Easy Way. Er zijn zowel korte als langere routes te boeken onder begeleiding van een gids.
 • 15,5 kilometer van het meer ligt de Dom St. Blasien in Sankt Blasien. Onder begeleiding van een pater is de kerk met zijn orgel en stiltekapel te bezichtigen. In de kerk met de op 4 na grootste koepel ter wereld worden regelmatig concerten gegeven en ook in Sankt Blasien zijn leuke winkeltjes en horecagelegenheden.
 • Doe een stap terug in de tijd in het Schwartzwalder Museum in Hinterzarten op zo’n drieënhalve kilometer van Titisee-Neustadt. Hier worden de berghutten en huizen en de klederdracht uit vroegere tijden weergeven en krijg je meer te horen over de skisport in de streek.
 • In de winter kun je voor wintersport terecht op de Feldbergbahn in Feldberg op een kleine 10 kilometer van de Titisee. Daarnaast kun je er ook buiten het winterseizoen terecht voor mooie wandelingen of een tocht met de gondel de berg op. De langste afdaling op ski’s is zo’n 5 kilometer.
 • Onderneem je graag iets nieuws, dan kun je in de prachtige omgeving ook terecht voor Zorbing. In een enorme opblaasbal met gaten begeef je je door het groene landschap van Titisee-Neustadt.

Dorpjes aan de Titisee

De omgeving van de Titisee kent meerdere gezellige plaatsjes die de moeite van een bezoek waard zijn. Sommigen hebben een mooie kerk om te bezichtigen, in anderen bezoek je het plaatselijke museum. Deze plaatsen en dorpen liggen in de directe omgeving van Titisee-Neustadt:

 • Sankt Blasien: Een gezellig plaatsje met winkeltjes, terrasjes en een imposante kerk met klooster. Een ander mooi gebouw in het dorp is de Kurgarten: een zonnewijzer in Barokke stijl met de tijd en de maanstand. Ook zijn er watervallen die je kunt bezichtigen in het natuurpark wat bij het dorp hoort.
 • Hinterzarten: In de winter kun je hier langlaufen en rodelen, maar ook in andere seizoenen is het een mooie plaats om te bezoeken. Er zijn prachtige bergmeren en je kunt er ontspannen in een van de vele thermale baden.
 • Feldberg: Deze plaats is met name bekend om zijn wintersport, maar ook buiten het winterseizoen kun je genieten van de prachtige natuur en zijn er wandel- en fietsroutes waarop je de omgeving kunt verkennen. Bij helder weer zie je zelfs de Alpen in de verte liggen vanaf de gelijknamige berg van deze plaats.
 • Schluchsee: In dit dorp ligt de achtbaan Haserhorn Coaster die het midden houdt tussen een moderne achtbaan en een traditionele rodelbaan. De wachttijden zijn door de capaciteit en het aantal bezoekers zeer kort. Het dorp heeft een klein museum, Husli, dat gratis te bezoeken is.

Grote steden in de buurt
Op iets meer dan 30 kilometer van Titisee bereik je binnen drie kwartier Freiburg im Breisgau. De Altstat van Freiburg is een verkeersvrije zone waar alleen trams mogen rijden. De Kaiser Joseph Strasse is een traditionele en gezellige winkelstraat, maar ook in Gerberau vind je leuke winkeltjes. Aan het Gewerbe Kanal kun je met uitzicht op het kanaal een terrasje pakken. Op het historische plein Münsterplatz staat de bekende kathedraal van de stad met een toren uit de veertiende eeuw. Aan het plein staan prachtige middeleeuwse huizen waarin cafés en restaurants gevestigd zijn en je een terrasje kunt pakken.

Op een klein uur rijden ligt Tuttlingen met als bekendste bezienswaardigheid de kasteelruïne van Honburg. Deze ligt in het hart van de stad en is voorzien van imposante torens die boven de stad uitrijzen. Ook de katholieke kerk van St. Gallus en de evangelische stadskerk zijn (gratis) te bezichtigen. De stad ligt aan de rivier de Donau waar je prachtige wandelingen langs kunt maken, maar ook kunt neerstrijken op een van de terrasjes aan het water. In zowel Titisee-Neustadt als in de omgeving hoef je je zeker niet te vervelen tijdens een vakantie bij de Titisee.

Accommodaties aan het meer

Aan en met name in de buurt van Titisee vind je en ruim aanbod van Hotels,bekijk het aanbod hotels bij Booking

Wil je liever kamperen? Aan het meer vind je een tweetal campings, maar in de omgeving is het aanbod uitgebreid. Bekijk het aanbod van campings aan en rondom het meer

Tips 

 • Zwemmen in het Badeparadies Schwarzwald: Bij de Titisee ligt dit aquapark met zowel binnen- als buitenbaden. Het is er enorm groot en bestaat onder andere uit het Galaxy gedeelte met maar liefst 18 glijbanen, een 25-meterbad en een golfslagbad. De palmenoase is een relaxgedeelte voor iedereen ouder dan 16 of jonger dan 3 jaar. De wellnessoase heeft naast diverse sauna’s ook wellness en een poolbar en hier is badkleding niet toegestaan.


Andere meren in de buurt

Mooiste fotos