//Lac de Sainte Croix
//Lac de Sainte Croix
Lac de Sainte Croix 2020-01-13T21:56:44+00:00

Lac de Sainte Croix

Lac de Sainte Croix is het op een na grootste stuwmeer van Frankrijk en met zijn heldere water ideaal voor waterrecreatie. Naast genieten van de zon op de diverse stranden die het meer rijk is, zijn er tal van watersporten te ondernemen en zijn er in de buurt diverse interessante bezienswaardigheden.

Dit moet je weten over het Lac de Sainte Croix
Het meer ligt op de grens van de Zuid-Franse departementen Alpes-de-Haute-Provence en Var. Het meer is in 1973 aangelegd en tot die tijd heeft er een dorp gelegen. Het stuwmeer bevindt zich in het nationaal natuurpark Verdon, direct aan de op een na grootste kloof ter wereld: de Gorges du Verdon. Er liggen veel wandelpaden in de omgeving en het meer is omgeven door bergen en idyllische dorpjes.

  • Land; Frankrijk

  • Regio: Alpes-de-Haute-Provence, Var

  • Reisafstand auto: 13 uur

  • Grootte:   11km lang, 2km breed

Weer Lac de Sainte Croix

Tijdens ieder seizoen kun je aan Lac de Sainte Croix terecht: in de zomer om te genieten van de zon en in het voor- en najaar om watersporten te ondernemen. En zelfs in de winter biedt het meer een imposante aanblik tijdens een wandeling in dit prachtige natuurgebied.

Op het water kun je diverse watersporten ondernemen, zoals kanoën, waterskiën, raften en kajakken. De temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 30 graden tijdens de warmere maanden, wat zorgt voor een aangename warmte waarbij je toch nog activiteiten kunt ondernemen.

Weer lac de sainte croix

Reisafstand

Per auto naar Gorges du Verdon
De reis vanaf Utrecht naar het meer van Sainte Croix via Lyon duurt met de auto zo’n 13 en een half uur. Je kunt hierbij via Antwerpen en Brussel tijden, maar ook via Luxemburg om de drukte van de stad te vermijden. Door met de auto te reizen kun je ook op de plaats van bestemming eenvoudig bezienswaardigheden in de omgeving en interessante steden aandoen.

Activiteiten Lac de Sainte Croix

Naast prachtige wandelingen en fietstochten in de omgeving, onderneem je diverse watersporten op het Lac de Sainte Croix. Ook met de kinderen is het goed vertoeven aan het meer, zo zijn er leuke activiteiten op het meer voor het hele gezin, maar ook mooie uitstapjes in de omgeving. Op iets meer dan een uur rijden liggen diverse survivalparken. Je onderneemt activiteiten zoals:

Raften, zeilen en kanoën
– Waterfietsen en zwemmen
– Bungeejumpen van de kloof Gorges du Verdon
– Bergbeklimmen op de Corniche Sublime

Ook bekijk je interessante culturele bezienswaardigheden:

– De lavendelvelden van het Valensole plateau
– Het idyllische dorp Moustiers Sainte-Marie met winkeltjes, terrasjes en de Notre-Dame-de-Beauvoir kapel
– De Grand Canyon van Verdon en het prachtige natuurgebied
– De Grotten van Villecroze, eventueel onder begeleiding van een ervaren gids
– De waterval in Sillans-la-Cascade

De meest ondernomen activiteit is uiteraard zwemmen in het meer, wat uitstekend mogelijk is dankzij de vele stranden. Van ruime familiestranden tot privéstranden die avontuurlijke vakantiegangers kunnen vinden aan het einde van overwoekerde paden.

Eten en drinken aan het Lac de Sainte-Croix
Je kunt op veel plaatsen aan de rand van het meer en in de omliggende dorpjes terecht voor een maaltijd op gezellige terrasjes en in sfeervolle restaurants. Veel restaurants hebben een adembenemend uitzicht op het meer en de achterliggende bergen, anderen liggen te midden van authentieke Franse dorpjes. In de horecagelegenheden bij het meer van Sainte Croix kun je zowel terecht voor lokale specialiteiten als internationale gerechten.

De restaurants aan het meer en in de dorpjes serveren soms uitsluitend gerechten uit de Franse keuken, maar vaak kun je daarnaast kiezen voor Italiaanse gerechten en pizza, vegetarisch eten en grillspecialiteiten. Ook is er een Aziatisch restaurant in het dichtbijgelegen Riez en kun je op diverse terrassen terecht voor een kaasplankje met een heerlijke Franse wijn erbij.

Idyllische dorpjes aan het lac Sainte-Croix

Rondom het meer kun je diverse schattige dorpjes aandoen, met kapelletjes, winkels en terrasjes. Vlakbij de kust van het meer, of verder in de bergen. Een aantal dorpjes met hun bijzonderheden:

– Les Salles du Verdon: Dit dorp biedt een mix van moderne architectuur en traditionele Provençaalse bebouwing. Hieronder bevinden zich een oude fontein, badhuizen en een klokkentoren.
– Aiguines: Dit dorp ligt genesteld in een onaangetaste natuur met een prachtig uitzicht op de kloof van Verdon en het meer. Het dorp heeft een kasteel wat tegenwoordig in privébezit verkeert en een houtbewerkingsmuseum, dat is geopend in Juli en Augustus.
– Moustiers-Saint-Marie: Dit dorp heeft maar liefst 14 werkplaatsen en 22 winkels met aardewerken tegels en heeft daarin een wereldwijde reputatie. Er ligt een kleine haven aan het dorp en het dorp zelf wordt omringd door hoge rotswanden. Aan de eerdergenoemde Notre Dame de Beauvoir is een legende verbonden.
– Bauduen: Gelegen aan de kust van het meer in terrasvorm, biedt dit dorp plek aan oude stenen huizen en nauwe steegjes.
– Sainte Croix du Verdon: Met prachtige huisjes en schaduwrijke pleinen die toegankelijk zijn voor iedereen, is dit dorp vernoemd naar het meer zelf. Het biedt dan ook een prachtig panorama over het meer en daarmee een van de mooiste plekken in de regio. Het is dan ook erg geliefd bij toeristen.

Steden in de buurt
Lac du Sainte Croix ligt op een redelijke afstand van een aantal steden, zoals Cannes op een kleine 2 uur rijden en Nice op iets meer dan 2 uur rijden. Beide zijn mondaine badplaatsen met populaire boulevards waarop je kunt flaneren en Cannes is bekend om het jaarlijkse filmfestival. Ook de jachthavens van deze steden zijn zeker een bezoekje waard tijdens je bezoek aan het meer van Sainte Croix.

Accommodaties in de omgeving van het meer

In de omgeving van het Lac de Sainte-Croix is het niet alleen mogelijk om een hotelkamer te boeken, maar kun je ook een appartement huren voor het hele gezin, zodat je heerlijk de tijd aan jezelf hebt. Ook in een van de idyllische dorpshuisjes kun je overnachtingen boeken. Veel van de accommodaties kijken uit over het meer, dus let hierop tijdens het boeken van je vakantie aan het meer van Sainte-Croix. En natuurlijk kun je ook kamperen bij een van de campings aan of nabij het meer

Tips 

  • Klimmen in survivalpark Verdon Aventure of Adventure Forest (beide ca. 1 uur en 15 minuten rijden)


Andere meren in de buurt

Mooiste fotos