Klimaat 2019-06-04T20:03:23+00:00

Klimaat/weer Iseomeer

Temperatuur per seizoen
We hebben uitgebreid onderzocht wat voor weer jij kunt verwachten in de periode dat je naar het Iseomeer afreist. Bekijk per jaargetijde welke temperaturen je kunt verwachten, zodat je daar rekening mee kunt houden tijdens het inpakken. Informatie over neerslag en andere weerstypen vind je verderop in de tekst.

Klimaatgrafiek Iseo

Weer Iseomeer in de zomer

Begin: rond 21 juni; einde: rond 23 september

Overdag
In de zomer kent de provincie Lombardije gemiddelde temperaturen van 28°C. Een prettige temperatuur dus om te kunnen genieten aan de waterkant. Op dergelijke dagen kun je overigens ook prima besluiten om een dorpje te bezichtigen en een terrasje te pakken. De laagst gemeten temperaturen in de maanden
juli en augustus liggen rond de 17°C.

Hete dagen (ca. 33°C)
Tijdens een Iseomeer zomervakantie heb je vaak genoeg aan een jurkje of een korte broek, hemd of shirt en slippers. Er zijn zelfs zulke warme dagen dat het kwik oploopt tot circa 33°C. Dit is vooral in de maanden juli en augustus het geval. Daarmee is het weer prima geschikt voor allerlei watersporten of om languit met een boek door te brengen en heerlijk te zwemmen.

Juni en september
Het begin en einde van de zomer is iets minder warm dan tijdens de hoogzomerdagen. Toch is het nog steeds heerlijk weer om te genieten van zwemmen, zonnen en gelato. In juni ligt de temperatuur rond de 25°C en in september stijgt het kwik tot gemiddeld 23°C. Kortom, je kunt nog steeds prima rondlopen in een T-shirt en korte broek en genieten van het zonnetje. De minimumtemperaturen liggen rond de 15°C (juni) en 13°C (september).

Watertemperatuur
In de zomer kun je al lekker snel zwemmen in het Iseomeer, dat ook wel het warmste van de vier grote meren in Noord-Italië wordt genoemd. De gemiddelde watertemperatuur wordt vastgesteld op 14°C. Maar de zon kan het water ook razendsnel verwarmen tot zo’n 23°C. Als je van zwemmen houdt, is het meenemen van zwemkleding in de zomer dus een must. Heerlijk, toch?

’s Avonds en ’s nachts
In de avonduren en met name ’s nachts kan het in de zomermaanden af en toe flink afkoelen. Koude nachten in juli en augustus worden, op basis van gegevens die in de afgelopen 30 jaar zijn verzameld, geschat op 9°C. De gemiddelde minimumtemperatuur in deze maanden ligt echter hoger, rond 17°C. In juni en september kan de temperatuur ’s nachts zakken tot ongeveer 6°C of 7°C.

Zonnige dagen zomer
Zorg ervoor dat je in de zomer de zonnebrand altijd in de buurt hebt. Echt bewolkte dagen zijn er namelijk vrij weinig. De wolken laten zich in juni 5 dagen zien, in juli 3 dagen, in augustus 3 dagen en in september 6 dagen.

Zonnige dagen:
Juni: 8 dagen (half bewolkt: 17 dagen)
Juli: 12 dagen (half bewolkt: 16 dagen)
Augustus: 13 dagen (half bewolkt: 15 dagen)
September: 12 dagen (half bewolkt: 12 dagen)

Neerslag zomer
’s Zomers valt er minder regen dan in de herfst en het voorjaar. Gemiddeld gezien valt er in de maanden juli en augustus respectievelijk 75 mm en 83 mm. In juni en september valt er net iets meer, namelijk rond de 98 mm (juni) en 110 mm (september).
Aantal regenachtige dagen zomer:
Juni: 16 dagen
Juli: 15 dagen
Augustus: 13 dagen
September: 11 dagen
Een verfrissend buitje op zijn tijd kan ook wel lekker zijn!

Andere veel gelezen pagina’s over het Iseomeer:

Weer Iseomeer in de lente

Begin: rond 20 maart; einde: rond 21 juni

Overdag
Aan het begin van de lente kun je vaak al rekenen op lekker lenteweer. In maart is het met een gemiddelde maximumtemperatuur van 13°C overdag nog niet overdreven warm. Toch kunnen er in maart ook warme dagen zijn (rond 19°C), waarop je dus niet eens een jas nodig zou hebben.
In april stijgt de temperatuur rap naar gemiddeld 17°C, waarbij uitschieters van 24 C ook voor kunnen komen. Geniet in mei al van echt warme dagen, met een gemiddelde temperatuur van 21°C en uitschieters van 28°C. De laagst gemeten temperaturen liggen in mei gemiddeld rond de 11°C.

’s Avonds en ’s nachts
In de avonden en nachten moet je vooral in maart nog rekening houden met warme kleding en dikke dekens (vooral tijdens het kamperen). Het wordt ’s nachts zo’n 3°C, waarbij het ook wel eens -3°C kan worden. April zal koude nachten kennen van rond het vriespunt (0°C). In mei en begin juni is het ’s nachts alweer een paar graden warmer geworden. 4°C in mei en 7°C in juni.

Zonnige dagen lente
In de lente kun je al uitstekend genieten van mooie dagen. Het voordeel van een Iseomeer vakantie in het voorjaar, is dat je de wat zwaardere activiteiten, zoals fietsen en wandelen kunt gaan ondernemen. Zou je in de zomer misschien eerder gaan zwemmen en zonnen? De lente is juist een mooie tijd om de uitgestrekte natuur in de omgeving te ontdekken. Er zijn minder bewolkte dagen tijdens de lente dan half bewolkte tot zonnige dagen. De wolken zijn er gemiddeld 10 dagen in maart, 12 dagen in april, 9 dagen in mei en 5 dagen in juni.

Zonnige dagen:
Maart: 11 dagen (half bewolkt: 11 dagen)
April: 6 dagen (half bewolkt: 12 dagen)
Mei: 7 dagen (half bewolkt: 15 dagen)
Juni: 8 dagen (half bewolkt: 18 dagen)

Neerslag lente
De lente kent een paar natte dagen per maand. In maart valt er gemiddeld 80 mm neerslag, in april is dit 128 mm. Gedurende de maanden mei en juni valt er circa 121 mm (mei) en 98 mm (juni).
Aantal regenachtige dagen lente:
Maart: 10 dagen
April: 15 dagen
Mei: 17 dagen
Juni: 16 dagen
In het voorjaar kan het overigens af en toe voorkomen dat de neerslag geen regen is, maar sneeuw. De kans op sneeuwdagen wordt voor maart op ongeveer 1 dag geschat. In april is de kans op sneeuw nog wat verder afgenomen. Uiteraard hangt kans op sneeuw af van de hoogte: in de bergen valt vaak meer sneeuw dan in het dal.

Weer Iseomeer in de herfst

Begin: rond 23 september; einde: rond 20 december

Overdag
Halverwege september kan het weer nog zeer aangenaam zijn rond het Iseomeer. Denk aan een gemiddelde temperatuur van circa 23°C, met uitschieters tot zo’n 29°C. In oktober daalt het kwik iets, maar heb je op sommige dagen nog steeds genoeg aan een dun jasje. De minimumtemperaturen kunnen in oktober echter dalen tot ongeveer 10°C en dat kan al aardig fris aanvoelen. De hoogste gemiddelde temperatuur in november zal rond 12°C liggen, maar het kan op sommige warme herfstdagen ook nog wel 18°C worden. Begin december heb je toch wel een dikkere jas nodig, omdat het ook wat temperatuur betreft al aardig richting de winter loopt. Denk aan temperaturen van onder de 10°C.

’s Avonds en ’s nachts
In de herfst kan het ’s avonds en met name ’s nachts al flink afkoelen. Temperaturen tijdens koude nachten kunnen zakken tot zo’n 3°C of zelfs tot onder het vriespunt. In de herfstmaanden doe je er dus goed aan om tijdens de avonduren dikke sokken en een dikke trui aan te trekken. ’s Nachts kan een extra deken geen kwaad, zeker als je nog zou willen kamperen.

Zonnige dagen herfst
De herfst is een fijne seizoen om de natuur in te trekken en van prachtige herfstkleuren te genieten. Wat zonnige of half bewolkte dagen betreft zit je rondom het meer van Iseo goed. Wolken komen gemiddeld genomen minder vaak voor dan zonnige en half bewolkte dagen. In september zie je dikkere bewolking zo’n 6 dagen, in oktober 9 dagen, in november 11 dagen, en in december 11 dagen. Voor een actieve Iseomeer vakantie is de herfst een zeer geschikt seizoen.

Zonnige dagen:
September: 12 dagen (half bewolkt: 12 dagen)
Oktober: 10 dagen (half bewolkt: 12 dagen)
November: 10 dagen (half bewolkt: 9 dagen)
December: 12 dagen (half bewolkt: 8 dagen)

Neerslag herfst
Het herfstweer bestaat uit enkele dagen met kans op regen. Toch komt neerslag in de lente en zomer juist iets vaker voor dan in de herfst. Je zou in de herfst dus prima kunnen genieten van mooi weer in combinatie met de prachtige herfstkleuren rondom het Iseomeer. Gemiddeld genomen valt er in september rond 110 mm neerslag, in oktober circa 150 mm. Voor november en december geldt respectievelijk dat er zo’n 163 mm en 92 mm neerslag kan vallen.
Aantal regenachtige dagen herfst:
September: 11 dagen
Oktober: 11 dagen
November: 12 dagen
December: 9 dagen

Weer Iseomeer in de winter

Begin: rond 21 december; einde rond 20 maart

Overdag
Het begint al in december dat je je goed warm moet kleden. De koudste decemberdagen worden gemeten op ongeveer 2°C en de warmste op 13°C. Gemiddeld komt het neer op dagen van zo’n 8°C. Met een lekkere trui onder je jas en goede schoenen heb jij geen last van de kou. Tussen januari en maart kent Lombardije soortgelijke temperaturen. Wel verschilt het of je in de lager gelegen gebieden verblijft of in de bergen. Gemiddeld genomen zijn dit de temperaturen in de buurt van Iseo:
Januari overdag: minimum 1°C tot gemiddeld 7°C, met uitschieters van 12°C
Februari overdag: minimum 1°C tot gemiddeld 8°C, met warme dagen van 14°C
In maart kan het overdag opwarmen tot 19°C, met een gemiddelde temperatuur van 13°C. De minimumtemperaturen kunnen echter nog aardig laag liggen, namelijk rond de 3°C.

’s Avonds en ’s nachts
Van december tot en met maart kan het ’s nachts nog aardig koud zijn:
December: kan afkoelen tot -5°C
Januari: kan afkoelen tot -6°C
Februari: kan afkoelen tot -5°C
Maart: kan afkoelen tot -3°C
Zorg er dus voor dat je voldoende warme kleding bij je hebt. Alleen de echte bikkels zouden kamperen leuk vinden, omdat het ’s nachts aardig kan vriezen. In deze maanden is er bovendien kans op sneeuwval.

Zonnige dagen winter
Echt bewolkte dagen heb je in de wintermaanden weer ongeveer net zo vaak als in de andere maanden, met uitzondering van de zomer. ’s Zomers zijn de wolken het vaakst afwezig. In december zijn er gemiddeld 11 bewolkte dagen, in januari zijn dit 10 dagen, in februari 9 dagen en in maart 10 dagen. Het kan in de winter voorkomen dat je van een pak sneeuw kunt genieten, met name in de bergen. Ten noordwesten van het meer bevinden zich bijvoorbeeld de Bergamasker Alpen.

Zonnige dagen:
December: 12 dagen (half bewolkt: 8 dagen)
Januari: 13 dagen (half bewolkt: 8 dagen)
Februari: 11 dagen (half bewolkt: 8 dagen)
Maart: 11 dagen (half bewolkt: 11 dagen)

Neerslag winter
’s Winters is er gemiddeld 9 dagen per maand kans op neerslag. Hierbij is de kans op sneeuw in februari het grootst. In december valt circa 92 mm neerslag. In januari zal gemiddeld 79 mm neerslag vallen en in februari ongeveer 65 mm. In maart is het circa 80 mm.
Aantal regenachtige dagen winter:
December: 9 dagen
Januari: 8 dagen
Februari: 8 dagen
Maart: 10 dagen

Sneeuw
In november en december is er kans op sneeuw. Uiteraard hangt het er wel van af hoe hoog je zit. Ben je in het berggebied rondom het Iseomeer, dan is de kans op sneeuw groter. Hier zul je zo tegen het einde van de herfst en in de winter dus prima kunnen skiën of snowboarden. Er zijn in de buurt van het Iseomeer skipistes te vinden.

Sneeuw
Het aantal dagen waarop gemiddeld genomen sneeuw valt, ligt in december tot en met maart tussen de 1 en 2 dagen. Uiteraard geldt dit voor de lager gelegen gebieden. In de bergen valt over het algemeen meer sneeuw.

Overige informatie
Windrichting
De wind waait in de regio van Lago d’Iseo meestal vanuit het noorden. Dit kan wat afbuigen tot een noord-noordwestenwind. Af en toe zal er een zuidenwind waaien.

Uitgebreide informatie Iseomeer


Andere meren in de buurt

Mooiste fotos