Eibsee 2020-01-06T21:00:43+00:00

Eibsee

De Eibsee: een van de helderste meren van Duitsland aan de voet van de hoogste berg

Aan de voet van de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland, ligt de Eibsee met haar helderblauwe water. Dit is waar je naartoe moet als natuurliefhebber, maar ook wanneer je wilt ontspannen en genieten van de frisse berglucht. Voor gezinnen met kinderen zijn er meer dan genoeg activiteiten te ondernemen, zowel aan het water als in de omgeving. Waar de plek met name door de Zugspitze een bekende wintersportplaats is, geniet je er in de zomer van de overrompelende natuur, speelparken, wilde afdalingen van de Zugspitze, wandeltochten en diverse wateractiviteiten.

Informatie over de Eibsee
Dit schitterende meer ligt bij Garmisch-Partenkirchen in het zuiden van de deelstaat Beieren, aan de grens bij Oostenrijk. Het meer heeft zich gevormd toen een berg is ingestort en er een bassin ontstond tijdens de meest recente IJstijd. Met een oppervlakte van ruim 177 hectare ligt dit meer aan de voet van de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. In het meer met een diepte tot 35 meter zwemmen diverse vissoorten waaronder de regenboogforel en kleine marene. Het turquoise heldere water maakt het tot een van de mooiste meren van de Beierse Alpen.

Het meer ligt in de Duitse deelstaat Beieren, met zijn bekende natuurlandschappen waar heide zich afwisselt met imposante bergmassieven. De hoofdstad van Beieren is München, waar je zeker een dagje naartoe kunt gaan tijdens je vakantie. In de zomer geniet je aan het meer van temperaturen die op kunnen lopen tot zo’n 30 graden, met gemiddelde maximumtemperaturen van 21 graden in de maanden juli en augustus. Heerlijk weer om zowel te genieten van activiteiten op en in het water, als van wandelingen en dagjes uit in de natuurrijke omgeving.

 • Land; Duitsland

 • Regio: Beieren

 • Reisafstand auto: 9 uur

 • Grootte: 2,5 km lang en 1km breed

Weer bij de Eibsee

Het weer bij de Eibsee is aangenaam. In de zomer is het hier goed toeven met gemiddelde temperaturen van rond de 20-22 graden en op warme dagen rond de 30 graden.

Eibsee klimaat

Reisafstand

Om bij dit mooie meer in Zuid-Duitsland te komen moet je rekening houden met een reistijd van ongeveer 9 uur.

Activiteiten Eibsee

Activiteiten tijdens je Eibsee vakantie
Zowel op het water als in de bergen kunnen diverse activiteiten worden ondernomen tijdens je vakantie aan het meer. En dat kan in twee landen tegelijk, want wanneer je de Zugspitze gaat beklimmen of een van de naburige dorpen bezoekt sta je voor je het weet in Oostenrijk.

 • Zwemmen, SUP-pen en kajakken behoren tot de activiteiten op het meer, maar je kunt ook meevaren op een van de rondvaartboten die je naar de eilandjes op het meer voeren.
 • Tijdens een wandeling door de bergen geniet je van spectaculaire uitzichten op het kristalheldere water van de Eibsee. Daarnaast kun je wandelen langs andere meren en watervallen in de omgeving.
 • Een rit met de Tiroler Zugspitzbahn in Obermoos is leuk voor jong en oud. Deze leidt je omhoog langs de Zugspitze en biedt je een panorama uitzicht van 360 graden.
 • In het Ehrwalder Becken natuurgebied liggen prachtige routes voor Nordic walking.
 • Ook fietsen kan in de bergen: er liggen meer dan 100 mountainbike paden in de omgeving: van ontspannen tochtjes met het hele gezin tot uitdagende trails.
 • Breng een bezoek aan de sprookjeswereld in Bichlbach. Hier kunnen de allerkleinsten in verschillende hutjes met diverse sprookjesthema’s luisteren naar hun favoriete sprookjes. Bij de sprookjeswereld ligt ook een dwergberg, waar je meer leert over dwerg en natuur. Ook kunnen kinderen racen in een autoscooter op de autoscooterbaan.
 • Zoef van de zomerrodelbaan aan de Zugspitze in Biberwier. Dit is de langste zomerrodelbaan van Tirol met een lengte van 1300 meter, 40 bochten en zelfs een tunnel. Bovenaan de rodelbaan ligt een enorme speeltuin, waar kinderen niet door hekken belemmerd zijn maar in de bergen kunnen klimmen en klauteren in Sunnalm Kinder Paradies.
 • Voor golfliefhebbers zijn er greens en fairways op een 9-holes golfbaan te vinden tussen de dorpen Lermoos en Ehrwald.
 • Bezoek met de allerkleinsten de kinderboerderij in Bichlbach. Hier bezoek je niet alleen geiten, ezels en konijnen, maar ook andere diersoorten zoals apen en lama’s. Er zijn klimtoestellen voor de kinderen, zodat ze naar de dieren kunnen klimmen en ze aaien of voeren. Er is ook een speeltuin met een reuzeglijbaan en klim-piramide.
 • Verfrissend voor de kinderen is een middagje kinder-rafting in Bichlbach, waarbij ze over een aangelegde rivier in een rubberbootje met de stroming mee varen. Het 260 meter lange parcours is geschikt voor kinderen vanaf zo’n zes jaar en mondt uit in een kniehoog bad.
 • Kinderen van tien jaar en ouder kunnen met de Monster Rollers en Mountain Carts (enorme steps en go-karts) van Sport Schönherr in Biberwier van de Zugspitze af racen.
 • Ben je op zoek naar nog meer cultuur, breng dan een bezoek aan de nabijgelegen dorpjes met hun vaak prachtige oude kerken en kapellen, of bezoek het Linderhoff Paleis van koning Ludwich II op ruim een halfuur rijden in Ettal en zijn kasteel Neuschwanstein in Schwangau op een uur rijden van het meer.

Dorpjes aan de Eibsee

Bij de Eibsee in Duitsland liggen diverse dorpen, zowel aan de rand van het meer als in de buurt van de Zugspitze. De dorpen Grainau en Garmisch-Partenkirchen liggen aan het meer, terwijl de dorpen Biberwier, Bichlbach, Lermoos en Ehrwald meer rondom de hoogste berg van Duitsland te vinden zijn. De dorpen hebben een authentieke en knusse uitstraling met veelal een kerk in de dorpskern. De straten in de hoger gelegen dorpen zijn hier en daar verbonden met stenen trappen. Ieder dorp heeft zo zijn eigen charme en is voorzien van diverse horecagelegenheden.

Steden in de nabije omgeving
Op anderhalf uur rijden ligt München, de hoofdstad van de deelstaat Beieren. Deze stad kent zowel moderne stedelijke hoogbouw als authentieke oude gebouwen. Hier bezoek je onder andere de gotische Vrouwenkerk met uivormige torens die tot 99 meter hoogte reiken. Op het Marienplatz vind je de raadhuistoren met zijn beroemde klokkenspel en ook het barokke slot Nymphenburg is een bezoek meer dan waard. Naast culturele bezienswaardigheden kun je overal terecht in gezellige cafés en op terrasjes in de zon voor het bekende Beierse bier.

Füssen ligt op een uur rijden van de Eibsee in Duitsland. Hier ligt het eerdergenoemde kasteel Neuschwanstein van koning Ludwig II, maar ook Slot Hohenschwangau. De Lech mondt uit in de stad en zorgt samen met de prachtige kastelen voor een sprookjesachtige aanblik. In de stad zelf wisselen herenhuizen en barokke kerken elkaar af. Ook het voormalig benedictijnenklooster St. Mang en het Museum van Füssen zijn een bezoek waard. Füssen kent gezellige straatjes waar je op terrasjes neer kunt strijken voor een Beiers biertje.

Accommodaties aan het meer

Tips 

 • Aan het meer, maar ook in de directe omgeving zijn tal van horecagelegenheden te vinden. Dit mede door de nabijgelegen Zugspitze. Aan de zuidoostelijke oever van het meer en in de berghut Eibsee-Alm met voorzieningen zoals een speeltuin voor de kinderen, kun je zowel nationale als internationale gerechten nuttigen. Ook het Beierse bier vloeit hier rijkelijk. Aan het meer bevindt zich dan ook een heuse biertuin met zelfbediening. Daarnaast is er ook een ijssalon en paviljoen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.
 • In het nabijgelegen Grainau bevinden zich diverse musea die de moeite van een bezoek waard zijn, zoals het Aschenbrenner museum met poppen en porselein, het Mittenwald Museum waar je kunt zien hoe violen gemaakt worden en het openluchtmuseum in Glenleiten.Tijdens je vakantie aan de Eibsee in Duitsland geniet je van het turquoise water en het uitzicht op de imposante alpen, met de Zugspitze als kers op de taart. Ga jij tijdens je Eibsee vakantie SUP-pen op het meer, of rodelen van de bergen erachter? Het kan ook allebei natuurlijk.


Andere meren in de buurt

Mooiste fotos